• August 8, 2022

Flis/trädbark som marktäckare

 

Vill du ha något annat än en stenterrass? Använd sedan flis eller trädbark som marktäckare. Trädbark finns i olika typer. Kvalitet, pris och livslängd beror på arten. Följande sorter erbjuds i Nederländerna:

Fransk trädbark
tallbark
Poplar träd bark
Sylvester trädbark

Fransk trädbark

På Excluton erbjuder vi endast fransk bark. Fransk bark är den mest hållbara och används därför oftast i holländska trädgårdar och parker. Fransk trädbark kommer från den franska tallen, även känd som Pinus Maritima. Fransk trädbark särskiljs i en grövre och en finare typ. Den finare typen används ofta för gångvägar. Fördelen med den finare typen är att den täcker botten bättre. Den grova sorten är dock mer hållbar och skyddar jorden bättre mot frost och erosion. Den genomsnittliga livslängden för fransk trädbark är 4 till 5 år.

Applicering av fransk trädbark

Träflis/bark används ofta i den holländska trädgården för att begränsa ogräs. Du kan också strö flisen mellan de andra plantorna. Det förhindrar att jorden torkar ut snabbt, eftersom fukten hålls kvar längre. Dessutom skyddar fransk trädbark växterna och jorden väl mot frost. Fransk trädbark erbjuder flera fördelar:

Skyddar jorden
Hållbar
ogräsbeständig
Billigare än andra marktäckare

Hur mycket behöver du?

På Excluton säljer vi fransk bark per liter, men ungefär hur mycket väger en liter?
1 liter trädbark väger cirka 3,5 kg
1 m3 trädbark väger cirka 250 kilo

För att räkna ut hur mycket av flisen du behöver till din trädgård är det bäst att använda kalkylen nedan:

Ett trädbarklager på 8 cm räcker om du befinner dig i ett område med ler- eller lerjord, men i ett område med sandig och humusrik jord räcker det inte då ogräs gror snabbare i det. Vi rekommenderar därför att använda ett trädbarklager på 10 cm. Formeln du ska använda härnäst är längd x bredd x höjd.

Leave a Reply

Your email address will not be published.