• August 8, 2022

Järnek häck

Ilex är en mycket lämplig häckväxt. De glansiga, taggiga bladen ger en vintergrön, ogenomtränglig häck. Många känner också till järnek från julen, de röda bären på de mörkgröna tandade bladen används ofta i juldekorationer. Som häck är det en väldigt fin växt att ha. På vintern kommer fåglarna också gärna på besök.

Vilka typer av ilex-häckar finns det?

Det finns gott om val när du letar efter en ilex-häck. Vill du ha dekorativa brokiga blad kan du till exempel välja Ilex aquifolium ‘Argentea Marginata’. Den japanska järnek liknar buxbom och har svarta bär. Vill du ha gula bär? Välj sedan Ilex aquifolium ‘Bacciflava’ 

Hur underhåller jag järnekhäcken?

Järnärken är mycket stark och tål alla slags väderförhållanden. Beskärning är möjlig mellan juni och september och är väldigt lätt, precis som med en buxbom. Plantera i väldränerad, humusrik och lätt sur jord i full sol.

Ilex sum buxbomsersättning

Vid första anblicken påminner Ilex om buxbom. Och eftersom bux trees har haft lite problem de senaste åren för att alla möjliga störande skadedjur dyker upp så är Ilex crenata ett utmärkt alternativ som är okänsligt för både lådsvampen och buxbommlen. Observera att Ilex föredrar och något rikare jord än buxbom. Före plantering blanda därför lite planteringsjord med jorden i planteringshålet och lossa jorden väl.

Järnek häck har sin berömmelse i synnerhet till de tandade löven och de röda bären som pryder många julbord. Växten är dock så mycket mer än så. Till att börja med är det en utmärkt trädgårdsväxt som kan användas både som solitär och som häck. Det finns många olika grupper av järnek varav vanlig järnek (Ilex aquifolium), blå järnek (Ilex meservaea) och japansk järnek (Ilex crenata) är de viktigaste för trädgården.

Leave a Reply

Your email address will not be published.